Свіжообсмажена спешелті кава в зернах (Speciality coffee)
Спешелті кава (speciality coffee) - високогірна кава, відмінної якості. У більшості випадків, це арабіка. Основним завданням для досягнення оцінки «спешелті» є вирощування, збір, обробка та сортування врожаю. Ця оцінка присвоюється лоту, а не сорту. Завданням майстра по обсмажуванні кави буде розкриття кавового потенціалу. Тобто сенс в тому, що не можна взяти звичайний комерційний лот, обсмажити його і присвоїти звання «спешелті». Саме зерно повинно його заслужити. Спешелті каві присвоюється оцінка 80+. Що це за оцінка і хто її дає? У кавових країнах існують спеціальні асоціації Specialty Coffee Association (SCA), найосновніші в Європі і Америці, в яких відповідні фахівці (Q-грейдери) дають оцінку каві за 100-бальною шкалою. Ці люди оцінюють як саме зерно, його зовнішні характеристики, так і чашку кави з цього зерна. Дають смакові описи, оцінюють рівень кислотності, гіркоти, щільність тіла, аромат, післясмак. Кава, яка отримує більше 90 балів, як правило, до масових продажів не доходить, її використовують на кавових чемпіонатах по обсмажуванні, заварювання і т.д.
Рекомендуємо купувати таку каву в зернах і молоти безпосередньо перед приготуванням, щоб вона не вивітрювалася. Так само, бажано дотримуватися правил заварювання кави - не використовувати окріп (більше 95 градусів), підбирати воду з низьким рівнем мінералізації, знову таки, не давати напою кипіти, пити трохи остиглим (в гарячої каві не відчуєте всіх відтінків смакового букета). Втім, це стосується всій кави, але при заварюванні простого сорту похибка не так помітна, особливо якщо сорту з самого спочатку нічого нам показати. Якщо Ви пʼєте каву не тільки, щоб підбадьоритися вранці, а й для задоволення, то обовʼязково час від часу балуйте себе speciality кавою - особливо якщо трапляються цікаві мікролоти, адже таку каву Ви, можливо, пробуєте єдиний раз в житті, тому що його більше не буде в продажу. Свого роду дивовижний, неповторний світ.
Купити спешелті каву можна у нас в інтернет-магазині. Обсмажуємо її, як правило, в світлий ступінь обсмаження. Це дозволяє максимально яскраво розкритися смаковому букету, тому що чим темніше обсмажування, тим довше триває ефект карамелізації цукрів, що дає більш прості смаки, такі як шоколад, карамель, іриска, горіхи. Очевидно, дорогу і високоякісну каву не варто смажити темно. Зверніть увагу, якщо Ви шукаєте більш класичну каву, не бажаєте отримати фруктовий компот в чашці, з спешелті краще спробувати:
- Кава в зернах Нікарагуа Марагоджип
- Кава в зернах Куба Серрано Лавадо